Хроничният стрес на вътрешните органи

Това е много сложна тема, която ще разгледам, без да влизам в подробности.

Знаете ли, че 95% от хората са в непрекъснат стрес, който се отразява на вътрешните органи? Това открих с тестове върху вегетативната нервна система (ВНС) на много пациенти. Тази система управлява всички вътрешни органи, съдовия тонус, храносмилателната система. Тя е автономна и работи неволево. Оказва се, че много от хората получават смущения на ВНС, предизвикващи стрес на вътрешните органи и системи. След години на такъв стрес ставаме лесно податливи на инфаркти, инсулти, диабет и други заболявания. Тъй като това е нервна система, тя се изтощава при претоварване и бавно се възстановява. 

Какво обаче провокира ВНС да се претоварва и да не работи правилно?

Всичко идва от спазми на блуждаещия нерв, който инервира всички органи. Той тръгва от тила, минава през рамото, гръдната кост и стига до слънчевия сплит. Защо се спазмира този нерв и от какво? Откритието на Приложната кинезиология е връзката на емоциите, физиката и биохимията. Емоциите страх и яд могат да спазмират блуждаещия нерв, оттам да получим смущения като сърцебиене, прескачане на сърцето, спазъм в гърлото, слънчевия сплит и др. Но дори да не усещаме тези симптоми, може да се намираме в такъв вегетативен стрес. 

269558657 355536799713675 6574039296735249264 n 1 1024x538 1

Как 5% от хората се справят с него?

При тях силата на емоциите страх и яд е слаба и неспособна да задейства този спазъм. Чрез “Актив Ситинг” може да освободим спазма на нерва и да успокоим ВНС. Това установихме, като направихме и редица тестове на хора преди и след изпълнение на гимнастиката. След нея стресът изчезва веднага. Повечето се успокояват и изпитват прилив на енергия. 

На хора с вегетативен стрес не се препоръчват масажи, тъй като стресът, който идва от масажа на мускулите, отива директно във вътрешните органи. В много случаи след това болките се усилват. Ако се нуждаете от масаж, препоръчвам преди него да си направите гимнастиката “Актив Ситинг”. 


Източник: “Методът Актив Ситинг – Как да се справим сами с болките в тялото”, автор Коко Ковачев

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

5 Коментара

 • Dida
  15.02.2022

  Интересно ще е това

  Reply
 • Margarita Doncheva
  16.02.2022

  Da ,stresa e v osnovata na zdravoslovnite problemi.Dobre obyasneno i ot vas. Iskam da si zakupya i knigata vi.Mnogo mi dopadat vachite kompleksi ot uprajneniya za spravyane s problemite na tyaloto i duha(stresa)Admiracii !!!

  Reply
 • Даниела Желева
  16.02.2022

  Здравейте! Вече шест месеца се опитват да намерят какъв е точно проблема ми свързан със шум в в ушите, главата, главоболие, зачервяване, стрес.. Моя приятелка ,и прерати линк за актив сетинг и реших да Ви пиша с молба за помощ!

  Reply
  • Ния
   29.04.2022

   Здравейте, ако намерите решение на проблема, моля пишете и аз имам същите оплаквания и не намирам решение. Или поне пишете какво сте пробвали.

   Reply
 • Янка Димитрова
  29.04.2022

  Здравейте от доста време имам шум в ушите и главата Не ми помагат никакви лекарства Сега започнах да справя гимнастиката .На какво трябва да наблегна на кои упражнения

  Reply

Вашият коментар

Съдържание на статията

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.