Имате въпрос?
Изберете как да се свържете с нас.

“Актив Ситинг” и различните диагнози

Мога ли да правя гимнастиката “Актив Ситинг”, ако имам някоя от следните диагнози: артроза, ошипяване, дископатия, дискова херния, остеопороза, стари счупвания на прешлените, листеза на прешлен, автоимунни заболявания?

Знам, че много хора се отъждествяват с диагнозата си или с проблема, който имат. Искам да ви успокоя, приятели. Необходимо е единствено да балансираме работата на нервната система, оттам тялото се саморегенерира и възстановява.

Да, наистина е така и ще ви дам пример със свой дългогодишен пациент, казва се Валери. Той дойде за първи път при мен с проблем във врата. Ошипявания, ограничен обем на движение и болки го мъчеха от години. С техники от кинезитерапията се подобри бързо и започна да спортува бягане на 50-годишна възраст. Като преди не се беше занимавал със спорт. Тогава започнаха проблеми в краката и тазобедрените стави. Силни болки в горната външна част на краката. Лекарите направиха ядрено-магнитен резонанс и откриха първа степен на коксартроза. Представи си, тъкмо започваш да усещаш свободата и положителния ефект от спорта и ти казват: “Спирай, че ще станеш по-зле!“. Такова беше мнението на ортопедите и другите лекари. Причините за тази диагноза бяха застоял начин на живот, лоша стойка и липса на достатъчно движение, включително неправилна походка. Започвайки нови движения и натоварвайки мускули, които цял живот не са работили правилно, може да стигнем и до претоварване и възпаление.

При диагностиката установих причината за силните болки – възпаление на места на мускулите на крака отвеждащи настрани. Много хора се бъркат, че болката във външната част на крака е свързана с тазобедрената става. Започнах терапия на тези места с ултразвук и магнитно поле. След 3 седмици овладяхме възпалението и болките спряха. Уверих Валери, че може да продължи тренировките, като включихме и повече подготвителни упражнения преди бягане. И от тогава до сега се промениха доста неща. Валери си изправи стойката, натрупа мускули и стана много издръжлив. За 12 години премина през спортове като ски, колоездене, плуване. Участия в маратони на дистанции 10, 21, 42 км., както и триатлони (1.6 плуване, 90 колоездене и 21 км. бягане). Няма да уточнявам времето на постиженията му, защото всяка година успява да го подобри.

Като заключение: от диагнози като ошипяване на гръбнака и коксартроза до участия в триатлони на 62 години.С Приложната кинезиология открихме защо някои от мускулите му не работят правилно, и всеки ден той си прави гимнастиката “Актив Ситинг” за профилактика.

От 7 дискови хернии по целия гръбнак с чести кризи и болки във врата и кръста до живот без болка и възвръщане на нормалната подвижност на ставите. Това е случаят на 62-годишна жена, започнала гимнастиката “Актив Ситинг”. И така, Хриси започва преди година да прави лечебната гимнастика, като има чести болки и схващане на целия гръб, а най-вече на врата и кръста. До този момент тя си е мислила, че с диагнозите, които има, ще я боли цял живот. Още с първата гимнастика обаче усеща облекчение на проблемите си и решава да я изпълнява всеки ден. След 1 година ежедневно правене на “Актив Ситинг” вече няма болки и е увеличила гъвкавостта и обема на движение на врата, кръста и гърба с над 40%. Така Хриси превръща лечебната гимнастика в свой начин на живот. Без тестове и процедури тя успява да реши проблема си и дори помага и на мъжа си, когато има някаква болка.

Диагноза: 3 счупени прешлена, множество дискови хернии и 30% шанс за подобрение с операция.

Следващият случай е на Вили, 50-годишна, със силни болки и в двете ръце. Невъзможност да повдигне чаша с вода и непоносими болки през нощта. Получава препоръка за операция с едва 30% шанс за успех и 70% възможно инвалидизиране от кръста надолу. Има забрана да прави упражнения, 6 месеца носи шийна яка, която при вече пълно отчаяние и капитулация жената решава да махне, но главата ѝ не може да се задържи изправена. Положението е страшно!

Вили случайно попада на нашата гимнастика и на своя глава решава да започне да я изпълнява. Волята да се оправи, вярата в нас и това, което правим, я мотивира. А и другата алтернатива е твърде плашеща. Започва да прави “Актив Ситинг” на всеки час. Осем гимнастики на ден. Въпреки слабостта в ръцете и пръстите, прилага техниките, колкото може, и много бързо усеща подобрение. Първото подобрение се състои в засилване на мускулите на ръцете и врата. Това разбира, когато започва сама да си повдига чашата с вода, което е било невъзможно преди. Болките намаляват и за три месеца успява напълно да се възстанови. Лекарите не разбират как е успяла след такава диагноза. Това е чудо!

Вили продължава да прави гимнастиката и да се учи на нови техники, с които да е полезна и на своите близки и приятели.

Диагноза: напреднала остеопороза и чести болки в гърба.

Жена на 72 години – Рени, с която започнах да работя още когато не знаех за магията на Приложната кинезиология. Само с методите на кинезитерапията постигнахме подобряване на подвижността на гърба и ставите, справихме се с честите болки в кръста и гърба, подобрихме стойката. Поддържах състоянието ѝ години наред.

След като открих начин човек сам да си помага, и създадох проекта “Актив Ситинг”, Рени продължи да поддържа доброто си състояние сама, вече без моя помощ. Убедих се, че човек, ако има желание, воля и поеме отговорност за своето здраве, може да се справи и сам. Нужна му е само полезна информация, която да ползва. Много хора се оплакват от проблеми и схващания, а не предприемат нищо, за да се справят с проблема. Моето желание е именно да достигна до повече от тях с полезна информация, с която те да си помагат.

От болки в кръста и рамото до 40% подобряване на резултатите в спорта.

Към мен се обърна професионален спортист по бадминтон, на 21 години, с проблеми в рамото и кръста. След тестове с Приложна кинезиология установих, че основни мускулни групи работят с намален тонус, съответно други са пренатоварени. Балансирах работата на мускулите и обучих Дани да прави упражнения за баланс на съответните мускули преди всяка тренировка.

Той ми беше споделил и за друг проблем – изморява се на тренировки по-бързо от обичайното. След 1 месец прилагане на упражнения от “Актив Ситинг” всеки път преди тренировка Дани заяви, че е подобрил физическата си форма с 40% и се чувства чудесно. Без болки и дискомфорт, въпреки тежките подготвителни тренировки за състезания. Този случай ми показа колко е важен балансът на мускулите ни преди спорт или продължителни физически натоварвания.

От болестта на Бехтерев – автоимунно състояние с блокиране обема на движение в гръбнака, врата и кръста, кризи със силни болки до балансиране работата на нервната система, подобряване обема на движение и намаляване броя на кризите и болките.

Това е историята на моя кум – Орлин, 42-годишен, който отключва тази болест на 20 години, след загубата на баща си.

Дълги години не предприема никакви мерки и състоянието му доста се влошава. Обръща се към мен за помощ. На каквито и процедури да се подлагаше обаче, ефектът бе временен. Тогава реших да му предложа да изпълнява редовно “Актив Ситинг”, за да подобрява и поддържа работата на мускулите и нервите. Определено гимнастиката му помогна да подобри състоянието си и да може да издържа по-дълго време без болка и схващане.

Работата му е на компютър по цял ден и е важно мускулите му да работят правилно, за да поддържа по-добра стойка. За да може да работи и издържи без болки деня, Орлин всяка сутрин прави упражненията от лечебната гимнастика.

При по-тежките случаи на увреди на опорнодвигателния апарат съответно са необходими и повече време и упражнения, за да се подобри състоянието.

Всъщност гимнастиката “Актив Ситинг” е помогнала на много хора за подобряването на физическото и емоционалното им състояние. Важното е човек да е постоянен, както и да се научи да наблюдава своето тяло и да се грижи за него.


Източник: “Методът Актив Ситинг – Как да се справим сами с болките в тялото”, автор Коко Ковачев

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Вашият коментар

Практически обучения на живо ТУРНЕ 2024

Eднодневното обучение е идеалният баланс между това, от което тялото и съзнанието ти се нуждаят, за да функционират хармонично.

На събитието ще имаш възможност да затвърдиш техниките от гимнастиката Актив Ситинг и да ги надградиш с нови практики. Чрез тях ще разбереш какво е въздействието им върху тялото ти, за да можеш сам лесно да се справиш със своите физически и eмоционални блокажи.

Екипът на Актив Ситинг разполага с обучени хора, готови да ти съдействат при нужда по време на събитието.
X

Тридневен ритрийт

Опознай и балансирай тялото и емоциите си!

Побързай, защото ранното записване тече и цената ще се вдигне!

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.