Имате въпрос?
Изберете как да се свържете с нас.

Как негативните емоции вредят на здравето ни!

Откакто осъзнах, че нервната система управлява всичко в тялото и ако е пренапрегната от стрес, може да реагира доста бурно на минимално дразнене, оттогава наблюдавам своите и чуждите негативни емоции и до какво ни довеждат.

До какво води потискането на емоциите?

Започнах и да чета литература, свързана с това как да възприемаме живота такъв, какъвто е, без това да ни разрушава нервната система. Стигнах до извода, че ние сме емоционални същества, които упорито прикриват и потискат както положителните, така и отрицателните си емоции. Дали така са ни учили родителите, или сме поели от средата, не е важно. Важно е да осъзнаем какви проблеми може да си предизвикаме. Първо, това води до намаляване на нашата енергия, тъй като потискането на емоциите хаби много енергия.

Например, когато се ядосваме на някого, който е направил нещо, което не ни харесва или е недопустимо за нас – как се чувстваме тогава? Обхваща ни емоцията яд. И не ни пуска дълго време. Ако изразим яда си, може да ни атакуват, което ни плаши. Затова скрито страдаме и потискаме своята емоция. В дългосрочен план това води до претоварване на нервната система и до болка. В един момент дори минимално дразнене на нерв може да доведе до силна или остра болка.

Мускулите също са в състояние на пренапрежение и хипертонус. Много хора, без да разберат, с години изтощават нервната си система и в един момент започват да страдат от най-различни здравословни проблеми и болки.

Как да подобрим емоционалното си състояние?

Моят съвет е да започнем да споделяме какви чувства и емоции изпитваме в дадена ситуация първо пред себе си. Може да започнем със самонаблюдение и анализ на трудни ситуации, през които сме минали, и какви емоции сме изпитали. Много добре е да опознаем себе си, а после да предприемаме някакви промени.

Аз също преминах през осъзнаването на своите негативни емоции и борбата с тях. Първоначално не им обръщах внимание или по-скоро гледах да ги избягвам. Таях в себе си наистина много страх, срам, липса на увереност и ниска самооценка. Всички постижения постигах с воля и труд. Обаче често се разочаровах или се страхувах да направя действие, и предпочитах да чакам.

Предполагам, че много от вас също чакат да се случи нещо и да станат по-добре. Ще ви разочаровам. Колкото пъти съм чакал нещо да се случи, то така и не се е осъществявало. Осъзнах, че за да се чувствам добре в този живот, е необходимо да действам. Защото преди само мислех и се изтощавах от мислене. Сега се научих да действам повече и по-малко да мисля. Отне ми доста време, може би 14 години, но усилията си струваха. Сега с по-малко усилие постигам повече резултати.

Причини за болката

И така в желанието си да се самоусъвършенствам и разбирам себе си, започнах да наблюдавам и пациентите, с които работех. Търсех начини да им бъда по-полезен, а в същото време да добия яснота защо страдат често от най-различни проблеми. Установих, че всеки човек си има някакво слабо място, което при определени фактори води до болка. Също така болката се появява при натрупване на 2-3 причини, действащи по едно и също време.

Какво означава това? Че когато ни заболи, вече са се натрупали минимум 2 причини.

Пример: Болка във врата.

1. Причина: Стрес на нервната система от някаква случка през деня.

2. Причина: Стискаме зъби през нощта.

3. Студов фактор (течение, климатик, външен студ).

Разбрах, че за да не стигаме лесно до силни болки, е необходима профилактика. Сериозно се замислих, че пациентите, които ме викаха за помощ, винаги бяха вече за лечение и никой не правеше профилактика.

Упражненията Актив Ситинг

Замислих се сериозно как мога да съм по-полезен на тези хора. Започнах да наблюдавам  най-честите болки, от които страдат, и да тествам с Приложната кинезиология причините, които са довели до тях. За всеки проблем, който откривах, измислях упражнение, което да помогне и да повлияе на причината. След това обучавах своя пациент да го прилага всеки ден. Установих, че при редовно изпълнение на упражнението той  се чувстваше по-добре. Така подготвих упражнения за различни проблеми по опорно-двигателния апарат и ги препоръчвах като профилактични мерки на пациентите си. Ефектът беше много добър при хората, които си ги изпълняваха редовно. С другите, които ги пропускаха и разчитаха само на моята грижа, стигахме често до лечение на различни болки.


Източник: “Методът Актив Ситинг – Как да се справим сами с болките в тялото”, автор Коко Ковачев

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

7 Коментара

 • Стефанка
  19.01.2022

  Съгласна съм с теб Коко. Би ли ми обяснил връзката между моите контузии, резултат от които имам 7 операции, и емоциите. Благодаря.

  Reply
 • КК
  25.01.2022

  Според ме се само наказвате за нещо, което не сте си простили и все още се срамувате от него, вместо да приемете , че при тогавашните обстоятелства това сте решили да направите и то е било най-доброто.

  Reply
 • Лариса
  25.01.2022

  Здравейте.
  Редовно гледам Вашите видеа и статии. Закупила съм си и Вашата книга.
  Правя редовно всяка сутрин преди работа лечебната гимнастика и гимнастиката за баланс,
  но болката и сковаността във врата от ляво, както и замайването не намаляват. Явно сама не успявам да разбера откъде точно идва проблема. Какво бихте ме посъветвали? Предварително благодаря.
  Спорен следобед.

  Reply
 • Румяна Колева
  26.01.2022

  Здравейте! Гледах ви в Несеминара’22 при Юли Тонкин и си поръчах Вашата книга. Упражненията Ви помагат ли при болки от шипове по гръбнака и врата? Благодаря Ви предварително!

  Reply
  • Branding
   27.01.2022

   Да, гимнастиката Актив Ситинг помага при болки от шипове по гръбнака и врата.

   Reply
 • Станислава Урумова
  27.01.2022

  Преди три месеца пътувах от София до Сандански . На връщане се наложи да седя на задната седалка по средата.Беше крайно неудобно и болезнено за задните ми части.Не отричам ,че по онова време имах емоционален проблем с приятеля си.
  От тогава и до днес, аз почти не мога да седя .Болката е нетърпимост за седалището ми.Не знам къде да ходя и какво да правя. Дори вашата гимнастиката сутрин, седнала не успявам да направя.Моля помогнете ми!

  Reply
 • Елена Вълканова
  08.04.2022

  Имам ошипяване на гръбначния стълб.Правя вашата гимнастика имам болки в кръста и дясната лопатка.Какво друго да направя.Колагена помага ли на шиповете на гръбначния стълб

  Reply

Вашият коментар

Практически обучения на живо ТУРНЕ 2024

Eднодневното обучение е идеалният баланс между това, от което тялото и съзнанието ти се нуждаят, за да функционират хармонично.

На събитието ще имаш възможност да затвърдиш техниките от гимнастиката Актив Ситинг и да ги надградиш с нови практики. Чрез тях ще разбереш какво е въздействието им върху тялото ти, за да можеш сам лесно да се справиш със своите физически и eмоционални блокажи.

Екипът на Актив Ситинг разполага с обучени хора, готови да ти съдействат при нужда по време на събитието.
X

Тридневен ритрийт

Опознай и балансирай тялото и емоциите си!

Побързай, защото ранното записване тече и цената ще се вдигне!

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.