9 Вида храни, които вредят на здравето на Ставите

Артритът е увреждане на ставите, причинено от възпаление в тялото. Това е доста често срещана патология, основният й симптом е силна болка. Правилно формулираната диета ще помогне да се постигне добро здравословно състояние и да се предотврати прогресирането на болестта.

Отбягването на храни, които провокират проблеми със ставите, ще спомогне да премахнете задържаните течности в организма, да намалите теглото, което създава допълнителен стрес върху ставите, да редуцирате възпалението и болката.

Храни, които трябва да се избягват при артрит и всякакви проблеми със ставите

1. Мазно, червено месо

Мазните меса – свинско, говеждо и патешко, съдържат арахидонова киселина. Когато се абсорбира от организма, киселината се разгражда до окислени производни на мастни киселини, които провокират възпалителни процеси, и също така влошават хода на заболяванията.

Алтернатива: риба, морски дарове, пилешко

2. Млечни продукти

Млечните продукти са основните източници на основни микроелементи като калций и витамин D, които са необходими за формирането на здрава костна тъкан. Млечните продукти обаче могат да влошат хода на артрита. Следователно само лекуващият лекар трябва да реши дали да консумира млечни продукти.

Алтернатива: ядкови млека и сирена

3. Рафинирани въглехидрати

Става въпрос за бързите рафинирани въглехидрати, които са в основата на газираните напитки, сладкарски изделия, майонеза, кетчуп и много консервирани храни. Тези вкусни, но вредни във всяко отношение храни, провокират нарушение на кръвоснабдяването на съдовете, затрудняват кислорода и хранителните вещества да стигат към ставите и по този начин влошават състоянието им.

Алтернатива: пълнозърнести продукти

4. Глутен

Протеиновото вещество глутен се среща във всички пшенични култури. Смята се, че може да се превърне в един от факторите, провокиращи възпалителни заболявания. Медицински проучвания потвърждават, че елиминирането на храни, съдържащи глутен, като ръж, пшеница, ечемик, спомогна за значително подобряване на благосъстоянието на пациентите с ревматоиден артрит.

Алтернативи: безглутенови култури

5. Семейство пасленови

Соланинът, който се съдържа в патладжаните, чушките, доматите и картофите, може да има отрицателен ефект върху някои хора. Засяга функционирането на нервната система, може да причини главоболие и промени в ставите. Някои хора са свръхчувствителни към храни, съдържащи алкалоида соланин, включително тези с подагра и артрит. Намаляването на приема на тези зеленчуци може да помогне за решаването на много здравословни проблеми. Има добри новини – по време на термичната обработка зеленчуците губят до 50% от вредните вещества.

Алтернатива: намалете приема и заместете с други зеленчуци

6. Сол

Използването на готварска сол в правилните пропорции е необходимо за здравето и нормалното функциониране на организма. Но повишеният прием на сол може да причини сериозни нарушения в органите и тъканите, както и в ставния апарат на човек. Прекомерната употреба на сол предизвиква задържане на течности в организма, отлагане на вредни вещества в ставите, повишено телесно тегло, повишено възпаление и дискомфорт.

Алтернатива: използвайте подправки и билки, за да придадете повече вкус на храната си

7. Пържени храни

Да, вкусно е, но е абсолютно противопоказано за хора с артрит. Освен това провокира проблеми със сърцето и храносмилателната система и нарушава функционирането на целия организъм.

Алтернатива: печене, задушаване, варене

8. Кафе

Кофеинът в сутрешната ви чаша кафе елиминира солидни количества калций от костите. Това е един от факторите, които разрушават костната тъкан и провокират появата на артрит или влошават тежестта му.

Алтернативи: безкофеиново кафе

9. Алкохолни напитки

Употребата на алкохолни напитки не носи ползи за организма. Никога и по никакъв начин. Но може значително да влоши тежестта на всяко заболяване. Ето защо, в случай на някакви здравословни проблеми, лекарите преди всичко съветват да се изключи алкохолът. При артрит дори и най-слабите алкохолни напитки увеличават възпалението в ставите, провокират подуване, унищожават калия и насърчават изтъняването на хрущялната тъкан. Също така алкохолът предотвратява възстановяването, тъй като не позволява аналгетични вещества да облекчат състоянието на пациента.

Възпалителните процеси в ставите могат да причинят увреждания. Ето защо е много важно да следите здравето си, да се консултирате с лекар навреме и да коригирате храненето . Воденето на здравословен начин на живот е най-добрата профилактика срещу всички заболявания, включително артрит.  

Източник: www.zdravei.org

Сподели статията:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 Коментара

  • Вили
    17.05.2021

    Какво следва да е менюто ни тогава при тези “рестрикции”?

    Reply
    • Branding
      18.05.2021

      Очаквайте новата статия днес: С Какво Да Храним Ставите Си: Най-Добрите Храни И Ключови Микроелементи

      Reply

Вашият коментар

Съдържание на статията

Получавай най-новите статии и безплатни тренировки от нас.

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.