Имате въпрос?
Изберете как да се свържете с нас.

6 лесни начина да намалим задържането на течности в организма

Задържането на вода в организма се случва, когато в тялото се натрупат излишни течности, наричани още отоци. Обикновено тези излишни течности се събират в кръвоносната система, кухините или тъканите. Могат да причинят подуване в ръцете, стъпалата, глезените и краката. Съществуват ред причини, поради които течности се задържат в организма, повечето от които не са сериозни. Някои жени задържат излишни течности по време на бременност или преди месечния си цикъл. Физически неактивни хора, които прекарват дълга част от деня си в седнало или легнало положение, също могат да бъдат засегнати. Задържането на вода в организма може да бъде симптом за някои сериозни здравословни нарушения като заболяване на бъбреците или на сърцето.  Ако изпитате внезапно или силно задържане на течности потърсете помощ от специалист.

Все пак, в случаи, в които подуването не е сериозно, има няколко прости начини, чрез които да го облекчите.

1. Намалете приема на сол

Солта се състои от натрий и хлорид. Натрият се свързва с водата в организма и спомага за поддържането на баланса в нивата на течности както вътре, така и извън клетките. Ако често похапвате солени храни, тялото ви започва да задържа вода. Преработените храни са най-разпространеният хранителен източник на натрий. Най-често срещаният съвет в такъв случай е да се намали приемът на натрий, но мненията по този въпрос са смесени. Някои изследвания показват, че повишеният прием на натрий води до задържане на течности. Други изследвания, проведени с напълно здрави хора, са показали различни резултати. Така, че приемът на натрий е индивидуален за всеки и от нас зависи да следим за връзката между солта и здравословното ни състояние.

2. Увеличете приема на Магнезий

Магнезият е изключително важен за здравето минерал. Той е участник в над 300 ензимни реакции, които поддържат функциите на цялото тяло, и е изключително важен елемент в изхвърлянето на излишните течности от организма. Проучване установява, че 200 мг магнезий дневно помага на жени в предменструален синдром да намалят задържането на течности. Естествени източници с високо съдържание на магнезий са ядките, пълнозърнестите храни, какао, тъмни зеленолистни зеленцучи. Разбира се, можете да приемате магнезий и под формата на хранителна добавка.

3. Увеличете приема на витамин B6

Този витамин е отговорен за производството на червени кръвни клетки, както и за поддържането на други важни функции в организма. Изследвания, проведени върху жени в предменструален синдром, показват, че витамин B6 намалява задържаните в тялото течности. Храни, богати на този важен витамин са бананите, картофите, орехите и месото. Можете да приемате витамин B6 и под формата на хранителна добавка.

4. Яжте храни, богати на калий

Още един изключително важен минерал, който е подпомага изпращането на електрическите сигнали, които поддържат работата на тялото, включително и функцията на сърцето. Калият също спомага за намаляване на задържаната в организма вода, като намалява нивата на натрий и увеличава обема на урината. Примери за богати на калий храни са бананите, авокадото и доматите.

5. Чай от Глухарче

Билката Глухарче от векове се използва като натурален диуретик в народната медицина на много народи по света. Натуралният диуретик увеличава обема на урината, и ви кара да ходите до тоалетната по-често и естествено да изхвърляте задържаните течности.

6. Избягвайте рафинираните въглехидрати

Те водят то резки скокове в нивата на кръвната захар и на инсулина. От своя страна, високите нива на инсулин кара тялото да задържа натрий, като увеличава реабсорбацията му в бъбреците. Това води до увеличен обем течност в организма. Примери за храни с рафинирани въглехидрати включват трапезна захар и бяло брашно.

Други начини за намаляване на задържането на течности

Има още няколко потенциално ефективни начина за намаляване на задържането на вода. Имайте предвид, че някои от тях се подкрепят само от анекдотични доказателства, а не от проучвания.

  • Движете се: Простото ежедневно вървене може да бъде ефективно за намаляване на отоци в краката. Повдигането на краката на стена също може да е от полза.
  • Пийте повече вода: Увеличаването на приема на вода може парадоксално да намали задържането й в организма.
  • Билката Хвощ също има диуретичен ефект.
  • Магданоз: Тази билка има репутация на диуретик в народната медицина.
  • Чесън: Добре известен с ефекта си срещу обикновената настинка, чесънът се счита за диуретик.
  • Копър: Това растение може също има диуретичен ефект.
  • Коприва: Това е друго народно лекарство, използвано за намаляване на задържането на вода.
  • Сок от червена боровинка: също действа като диуретик.

Източник: www.zdravei.org

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Вашият коментар

Практически обучения на живо ТУРНЕ 2024

Eднодневното обучение е идеалният баланс между това, от което тялото и съзнанието ти се нуждаят, за да функционират хармонично.

На събитието ще имаш възможност да затвърдиш техниките от гимнастиката Актив Ситинг и да ги надградиш с нови практики. Чрез тях ще разбереш какво е въздействието им върху тялото ти, за да можеш сам лесно да се справиш със своите физически и eмоционални блокажи.

Екипът на Актив Ситинг разполага с обучени хора, готови да ти съдействат при нужда по време на събитието.
X

Тридневен ритрийт

Опознай и балансирай тялото и емоциите си!

Побързай, защото ранното записване тече и цената ще се вдигне!

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.