Защо смехът е полезен?

Вярно е, че смехът наистина е полезен за нашето здраве! Според статистика човек се смее средно по около 1 минута на ден, а се препоръчват поне 10 минути дневно. Определено трябва да прекарваме повече време в смях.

И така, какво представлява смехът?

Това е рефлекс, който се появява при определени условия, като реакция на определен образ, разговор или друго.

Когато се смеем, диафрагмата ни се свива, а това от своя страна стимулира органите, разположени около нея – черния дроб, далака, червата и стомаха. Това стимулира тяхната работа, и по-специално, процеса на храносмилане.

Смехът изгаря допълнителни калории и тренира коремните мускули и мускулите на гърба. Когато се смеем, в мозъка ни се освобождава ендрофин, който ни дава усещане за благополучие и добро настроение. Смехът е един от най-силните стимуланти за отделянето на ендорфини.

Смехът също повишава прага на болката на човек, така че понякога може да действа и като болкоуспокояващо. Тялото отделя хормони, които предизвикват състояние на еуфория.

Учените са доказали, че с редовен смях социалният ни живот се подобрява драстично. Смеещият се човек винаги привлича вниманието и предизвиква интереса на другите.

Освен това е важно да умеем да се смеем и над себе си, нека не забравяме, че далеч не сме перфектни и да не се страхуваме от критика.


Източник: www.econet.ru

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Вашият коментар

Съдържание на статията

Получавай най-новите статии и безплатни тренировки от нас.

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.