Имате въпрос?
Изберете как да се свържете с нас.

Ето как мислите променят клетките, мозъка и гените ни!

Доказано е, че тялото ни реагира на всякакви мисли, възникнали в нашето съзнание, както на физическо, така и на психическо ниво. Мислите, които се зараждат в мозъка ни, освобождават невротрансмитери – вещества, чрез които мозъкът ни „комуникира“ с тялото и нервната система.

Невротрансмитерите контролират почти всичко – работата на ензимите и хормоните, чувствата и емоциите ни. Изследванията показват, че мислите могат да помогнат на хората да станат по-силни и издръжливи, точно както действа методът Плацебо.

Какво може да се постигне със силата на мисълта?

Вече е доказано, че силата на мисълта е способна да:

 • премахне умората и безпокойството;
 • минимализира отговора на имунната система към дразнител;
 • нормализира производството на хормони.

С помощта на мислите си човек може да промени тялото си и целия си живот. Извършени са много изследвания през последните 30 години, които доказват, че мисълта е способна да повлияе на абсолютно всички сфери на човешкия живот и всички процеси в тялото. Мисълта е най-мощната материална енергия, която влияе на всичко наоколо.

Мислите променят мозъка

Неврохимичните промени, предизвикани от мисли, могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни. Например, когато човек медитира или се моли, тялото започва да произвежда допамин или норепинефрин.

Всяка информация, влизаща в човешкия мозък, е в състояние да го промени. Информацията се движи под формата на електрически сигнали през нервната система. Интензивността на тези сигнали зависи от това колко фокусиран е човек.

Веднага щом започнем да мислим за нещо, определени неврони веднага се активират и ако през цялото време мислим за нещо конкретно, мозъчните структури ще се променят, връзката между невроните ще стане по-силна. Поради това се използват повече рецептори за свързване на различни невротрансмитери, тоест ние придобиваме ново умение. Доказано е, че при редовна молитва или медитация обемът на сивото вещество се променя и връзката между мозъчните области се подобрява.

Влияние на мислите върху клетките

Ето как учените обясняват ефекта на мислите върху клетките най-просто: във всяка клетка има няколко рецептора, всеки от които отговаря за определен протеин или пептид. 

В процеса на клетъчното делене ако една клетка е повлияна по-силно от пептиди, отколкото друга, тогава новите клетки, образувани по време на деленето, ще имат повече рецептори за този пептид. Тоест, ако постоянно мислите негативно, клетките ще бъдат много чувствителни към негативни емоции и ще имат по-малко рецептори за положителни емоции.

На всеки няколко месеца клетките в цялото ни тяло се подменят с нови, чревните и стомашните клетки се подменят през няколко седмици, а костните клетки – на всеки шест месеца. Това е чудесна новина, тъй като можете да възпитате оптимистични клетки, които да заменят старите песимистични такива.

Мислите влияят на гените

Общоприето е вярването, че гените са нещо, с което се раждаме и те не подлежат на промяна, но това мнение е частично погрешно, тъй като тяхната активност може да се промени в зависимост от начина на живот при човека. 

Например, не можем да променим събитията, които са повлияли на нашите гени в детството, но е напълно възможно да се научим как да управляваме емоционалното състояние и стреса с помощта на нашите мисли.

Не можем да променим генетичния си код, но можем да възприемем реалността и отношението към различни събития. Ако се обградите с позитивност, работата на гените ще бъде насочена към поддържане на здравето.

Дори с помощта на медитация е възможно да се промени генетичната активност, което има положителен ефект върху функционирането на клетките. Колкото по-светли са мислите ви, толкова по-бързо ще се промени тялото ви. Следователно, за да живеете живота, за който мечтаете, на първо място, трябва да промените мисленето си, а то на свой ред ще повлияе върху работата на мозъка, клетките и гените ви.


Източник: www.econet.ru

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

2 Коментара

 • Румяна Пушкарова
  02.06.2021

  Напълно съм съгласна,но години наред за това не се говореше; може би не е било ясно,не зная,защото съм работила е друга област/ физика и електроника/ Хубавото е че благодарение на новите технологии, информацията, свързването и научните резултати са а. степен по добри

  Reply
 • Людмил
  29.09.2021

  Напълно съм съгласен с Вас и много се радвам, че Ви открих ! Много бих искал да се сдобия с книгата Ви, но живея в чужбина и не зная как мога да я поръчам и получа.
  Успех !

  Людмил Стайков

  Reply

Вашият коментар

Практически обучения на живо ТУРНЕ 2024

Eднодневното обучение е идеалният баланс между това, от което тялото и съзнанието ти се нуждаят, за да функционират хармонично.

На събитието ще имаш възможност да затвърдиш техниките от гимнастиката Актив Ситинг и да ги надградиш с нови практики. Чрез тях ще разбереш какво е въздействието им върху тялото ти, за да можеш сам лесно да се справиш със своите физически и eмоционални блокажи.

Екипът на Актив Ситинг разполага с обучени хора, готови да ти съдействат при нужда по време на събитието.
X

Тридневен ритрийт

Опознай и балансирай тялото и емоциите си!

Побързай, защото ранното записване тече и цената ще се вдигне!

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.