Как да се научим да управляваме емоциите си?

Срещали ли сте хора, които сякаш излъчват позитивна енергия? Такива, които щом видите, настроението ви се подобрява веднага! Те създават впечатлението, че нямат никакви проблеми или трудности. Вероятно сте се чудили каква е тяхната тайна. Може би те не допускат негативизма в себе си, или пък знаят някаква тайна, за която вие нямате представа? Тази тайна наистина съществува и се нарича „емоционална интелигентност“.

Какво е Емоционалната интелигентност?

Нека първо уточним какво не е. Емоционалната интелигентност (ЕИ) не пренебрегва емоциите, защото рано или късно потиснатите емоции се проявяват под формата на заболявания и нервни сривове. Всеки от нас е дошъл на този свят, за да го опознае във всичките му проявления. Игнорирането на емоциите е като да имаш дробове, но да не дишаш.

Най-общото определение за ЕИ е способността да управляваме емоциите си, както и способността да създаваме настроението, от което имаме нужда.

Добре развитата емоционална интелигентност ви позволява да не се влияете от емоциите на хората около вас. Каквото и да се случва около вас, вие имате свое собствено настроение. Сякаш проблемите на света не нахлуват във вашия вътрешен свят.

Това е вид имунитет, който не е достъпен за всеки, тъй като сме твърде изложени на влиянието на света. Нивото на развитие на нашата емоционална интелигентност е далеч от желаното.

Формирането на ЕИ при повечето хора започва в ранното детство

Пораствайки, ние се сблъсквахме с различни ситуации. Наблюдавайки нашите родители и средата, в която растем, ние се учим как да се държим „правилно“ и искрено считаме този модел за единствен. До около десетгодишна възраст сме усвоили основните умения за емоционална реакция. И когато навлезем в зряла възраст продължаваме да се държим точно като нашите родители, съседи или приятели, нашата среда.

Децата, които имат късмета да израснат, заобиколени от хора с по-висока емоционална интелигентност, се държат по различен начин. От ранно детство те са научени да се отнасят положително към живота си и да намират красота във всеки един момент.

Ако нямате късмета да сте израснали в такова семейство, не се отчайвайте. Емоционалната интелигентност се възпитава ефективно на всяка възраст.

Как да развием своята Емоционална интелигентност?

Първата стъпка към отглеждането й е умението да трансформираме негативизма в позитивизъм. Известно е, че отровата в малки дози е лекарство. По същия начин отрицателните емоции могат да бъдат тласък за активиране на мисловния процес и стартиране на нови невронни връзки в мозъка. Внасянето на позитивност в живота ви помага да поддържате здрав дух в здраво тяло и укрепва здравето ви по-добре от всяко лекарство.

С течение на времето умението за управление на емоционалната интелигентност ще може напълно да елиминира негативните емоции от живота ви. Ще се научите как да ги трансформирате в енергия за вашето развитие, да ги разпознаете в етапа на формиране и да ги трансформирате в положителен ресурс.

Често, заедно с развитието на емоционална интелигентност, човек се излекува от сериозни заболявания, движи се нагоре по кариерната стълбица или достига целта на живота си. Така че овладяването на EИ е изключително полезно. Всъщност през последните десетилетия повечето от болестите, от които страда човечеството, са причинени именно от дисбаланс на емоциите.

Следователно емоционалната интелигентност не е просто поредната модерна концепция, която не означава нищо. Това е вашият шанс да поддържате психическо и физическо здраве. 


Източник: www.econet.ru

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

1 Коментар

  • Yuri Tzvetanov
    04.08.2021

    Проблеми с простатната жлеза и пикочния канал и бъбрицете

    Reply

Вашият коментар

Съдържание на статията

Получавай най-новите статии и безплатни тренировки от нас.

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.