Гещалт терапия: Какво те дразни най-много в хората?

Това просто упражнение ще ви помогне да подредите и разберете чувствата си. Да речем, че някой страшно много ви дразни и ядосва. За ваше огромно учудване, тази техника от Гещалт терапията ще ви помогне да разберете, че всъщност с този човек имате доста прилики. Може би точно заради това, той толкова много ви дразни.

Помислете си за някого, чието поведение не ви харесва, да речем, че е много досадно, нахално или неприятно, вие изберете защо. Поставете празен стол пред себе си и мислено си представете, че този човек седи на него. За да оформите образа му се нуждаете от подробности. Как е седнал? Как е облечен? Какво е изражението на лицето? В какво настроение е този човек? Обърнете голямо внимание на това какво точно не харесвате в поведението му. Дайте му шанс да говори. Какво точно казва? 

Признаване на сходството

А сега си представете, че вие ​​сте този човек. Вашата задача е да започнете да се държите точно така, както не ви харесва. Ще трябва да положите усилия, за да се държите точно като този човек. И докато продължавате да се държите като него, мислено се обърнете към някои от своите познати така, както би постъпил човекът, като когото се държите.  

За какво трябва да внимавате? За вашите чувства, усещания в тялото и прозрения.

Ако правите упражнението правилно, много вероятно е в даден момент да откриете, че донякъде приличате на този човек и може би точно това е най-досадното нещо.

Признаването на факта, че между вас и този човек има прилики, ще ви позволи да направите още една стъпка към самоприемането. От гледна точка на Гещалт терапията няма добри или лоши качества. Това, което ги прави добри или лоши, е начинът им на употреба. Сами можете да решавате в кои ситуации си струва да покажете дадено качество и в кои – не. 

Тази техника моve да се приложи и с членовете на семейството ви, например родителите ви. Тук приликите могат да се окажат много големи. Още по-интересно е, когато разберете, че човекът, който ви дразни, прилича на някой от вашите родители. 

Е, какво ви дразни най-много в хората?


Източник: www.econet.ru

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

1 Коментар

 • Емилия
  30.10.2021

  Бъдете Благословени!
  Прекрасна идея да помагате на хората, с вяра в собствените им сили!
  Респект към делата Ви!

  Reply

Вашият коментар

Съдържание на статията

Получавай най-новите статии и безплатни тренировки от нас.

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.