8 признака на висока Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност е способността да разпознаваме емоциите си и да ги контролираме. Още през 19 век учените започват да се чудят защо високият коефициент на интелигентност не е гаранция за успешна кариера и живот. Обяснението на този въпрос се крие във факта, че най-успешните хора са способни да разпознават емоциите си и да ги управляват съзнателно, да разбират както собствените си намерения и мотивация, така и тези на останалите хора.

В научните среди широко се обсъжда въпросът дали емоционалната интелигентност е вродена или може да се придобие. Изследователите в по-голямата си част се придържат към последния вариант и определят редица характеристики, които хората с висока емоционална интелигентност избягват.

1. Не пренебрегват чуждите чувства

Емоционално интелигентните хора са състрадателни, те никога не пренебрегват чуждите чувства и емоции. Те наистина се интересуват от това, което другият човек изпитва.

2. Не влизат в ролята на Жертва

Емоционално зрелите хора имат власт над собствените си чувства. Те разбират, че са отговорни за чувствата, които изпитват. Никога не обвиняват другите за лошото си настроение. Те не се поставят в позицията на жертва и насочват всички свои негативни емоции към продуктивна мисъл.

3. Спокойствие

Емоционално интелигентният човек не губи връзка с чувствата си. В същото време добре осъзнава, че постоянното премисляне на проблемите създава още проблеми.  Емоционално интелигентният човек е във връзка с емоциите си, но не им позволява да го контролират.

4. Не позволяват на останалите да контролират емоциите им

Хората със силна емоционална интелигентност, въпреки своята чувствителност, поддържат контрол върху емоциите си и се стремят към градивно отношение към ситуацията.

5. Не влизат в ненужни конфликти

Една от основните положителни черти на емоционално интелигентните хора е способността им да избягват конфликтите, за да запазят енергията си за по-положителни и продуктивни взаимодействия. Те отлично знаят как да се ориентират в ситуацията и разбират кои конфликти трябва да се сведат до минимум и кои да се разрешат.

6. Не клюкарстват

Емоционално интелигентните хора знаят, че клюките могат само да навредят. Тези хора знаят, че е по-полезно да водят позитивни разговори с хора на по-значими теми. Затова те самите избягват клюките, но лесно намират хора, които ще подкрепят желанието им за продуктивна комуникация.

7. Не се страхуват да кажат „Не“

За много хора е проблем да кажат „не“, в резултат на което върху тях падат задължения, които те едва могат да поемат. Човек с развита емоционална интелигентност знае своите граници, уважава себе си и разбира кога е необходимо да се каже „не“ без оправдания.

8. Не търсят чуждото одобрение

Емоционално интелигентните хора знаят, че одобрението не е обективна оценка за тях самите. Тези хора знаят своята собствена стойност и не могат да бъдат подкупени с ласкателства и похвали. Те обаче винаги уважават другите хора и тяхното мнение.


Източник: www.econet.ru

Сподели статията:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Вашият коментар

Съдържание на статията

Получавай най-новите статии и безплатни тренировки от нас.

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.